My blogger friends...

Sunday, April 3, 2011

perlukah makan supplement/vitamin sewaktu mengandung

Baru-baru ni kakak ipar saya yang tengah  mengandung anak yang keempat ada tanya apa vitamin yang sesuai untuk ibu mengandung.. saya buat entry ni untuk dia dan khas kawan2 lain yang bakal bergelar ibu di luar sana..
credit to : kak cery
Jika anda tanya.. perlukah makan supplements sewaktu mengandung? Sejujurnya..memang satu keperluan… Lagi2 jika anda tak mampu memenuhi diet harian yang seimbang.. Apatah lagi kalau tak lalu nak makan, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun, akan makan lauk yang sedap di tekak sahaja, walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatnya. Di sinilah peranan pemakanan tambahan (supplements).

Supplements yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah:



•Vita-Lea Iron Formula

•B-Complex (Lengkap dengan 8 kumpulan B, termasuk Asid Folik)•Vitamin-C •OsteMatrix (Calcium-Magnesium)

•OmegaGuard

•ESP(terutama jika selalu lemah dan tidak bertenaga)

hmm...anyway..ni nak share pengakuan seorang pregnant mommies..yang saya kenal di alam maya..yang membeli supplemen shaklee baru2 ni..
salam

salam akak,

sy syuhada..x tahulah akak ingat lg ke x..sy just nk bgtahu, since beli pack A+ESP dulu, lama jugaklah br sy start guna sbb before tuh sy morning sickness teruk..so skang dh hampir 3 minggu rsnye sy consume..n alhamdulillah, first2 guna dh rs kelainan nya..mmg sgt bertenaga..kalo dulu nk bergerak pon susah..nk bgn masak apatah lg..skang semua sy boleh buat without any problem. tidur siang pon kurang n siap susah nk lelap mata lg..heheh kalo x, asal letak je kepala terus tido..cume ESP sy jarang consume lg..target sy by this week nk consume consistently, insyaAllah..cuma tulah, satu prob sy, minum air..sy ni kak, satu mineral kecik sehari pon susah nk abes but since amek shaklee sy trylah jugak rajin2kan minum..n so far berjaya lah tambah sikit2..kdg2 1 setengah botol besar, kdg2 smplah 2 botol besar..tuh kire paling berjaya dh tuh hehehe..nway, usaha masih diteruskan..hope to consume shaklee forever hehe n hopefully can BF baby nnt..1st baby langsung x dpt nk BF sbb xde susu..

( Allah sahajalah yang menjaga, yang memiliki, yang memerintah, yang mengurus dan yang mentadbir alam ini dan seluruh makhluk. Allah sahajalah yang berkuasa dan yang lain tidak berkuasa.“Ingatlah, mencipta dan memerintah hanyalah hak Allah. Maha Suci Allah Yang Memiliki / Menjaga sekalian alam.” (7:54))...._

Buat ibu2 mengandung yang ingin mencuba supplements Shaklee, anda boleh mencuba TRIAL PACK 30 days utk pregnant mommies:

(1) Trial Pack A (30 tabs Vita-Lea, B-Comp & Vit-C) + 120 tabs OsteMatrix : rm130


(2) Trial Pack A + 120 tabs OsteMatrix + 30 tabs OmegaGuard :rm170

Salam sayang,
srifairus










No comments:

Post a Comment